Hva er egentlig forskjellen på botox og filler?

2 September, 2020

Som behandler får jeg ofte dette spørsmålet. Det er ganske forståelig, ettersom det florerer med myter, påstander og markedsføring i ulike medier.

Kortversjonen er at botox er et middel som får musklene til å slappe av, mens filler fungerer som et fyllstoff.

Om Botox/botulinum toksin:

Biler produseres av ulike produsenter med ulike merkenavn, som Volvo, Mercedes, Ford etc. Overført til Botox er dette merkenavnet til en av mange produsenter av dette middelet eller toksinet. Navnet på selve virkestoffet er botulinum toksin. Det er klassifisert som et legemiddel, og det er av den grunn ikke lov å reklamere for behandlinger og rabatter med botox, eller botulinum toksin, som det korrekt heter.

Årsaken til at rynker og linjer dannes i ansiktshuden vår, er knyttet til muskelaktiviteten som skjer i musklene under huden. Når musklene trekker seg sammen brettes huden i de samme folder igjen og igjen. Ofte ses lenge bare linjene/rynkene når musklene er aktivert, men etter lengre tid kan disse «sette seg» i huden og bli statiske, slik at de tilslutt er synlige selv om musklene er avslappet. Man kan sammenligne med å brette et papir i samme mønster, hvor folden blir mer og mer markert for hver bretting. Den mest omtalte linjen eller folden her er nok den såkalte sinnarynka mellom øyenbrynene.

En betingelse for at musklene skal kunne trekke seg sammen, er utskillelse og binding av et signalstoff- en såkalt nevrotransmittor- som heter acetylkolin. Kort fortalt blokkerer botulinum toksinet dette signalstoffet, slik at musklene ikke klarer å trekke seg sammen. Den gjentatte brettingen av huden opphører, og huden glattes mer og mer ut, slik at linjene ved gjentatte behandlinger mer eller mindre forsvinner.

Om fillere:

Filler derimot, er en hyaluronsyre gele med volumøkende egenskaper. Den består av sukkermolekyler, såkalte glukosaminglukaner. Huden inneholder naturlig hyaluronsyregele, men vi mister mye av den etter hvert som vi blir eldre. Dette er grunnen til at huden føles tørrere, og at ansiktet etterhvert mister volum og kontur. Hyaluronsyremolekylenes fuktbindende evne har betydning for hudens kvalitet, ettersom kollagenet og elastinet ligger badet i denne hyaluronsyregeleen.

Hyaluronsyrefillere produseres med ulike egenskaper og i ulike tykkelser eller volumøkende egenskaper. Det har skjedd en revolusjon innen disse behandlingene de siste årene, etter hvert som man skjønner mer av hva som skjer når man eldes, samtidig som produkter av stadig bedre kvalitet har kommet på markedet. Aldring skjer i alle lag i ansiktet, fra bensubstansen til det ytterste hudlaget. Fillere brukes i dag til å erstatte tapt volum og kontur i alle disse lagene. Man kan ved å benytte ulike strukturer både løfte og konturere med relativt små mengder, slik at resultatet allikevel blir naturlig. Filler har kort fortalt gått fra å være et fyllstoff for lepper og noe man satte for å jevne ut  linjer  og rynker, til avanserte behandlinger hvor man kan erstatte tapt volum, slik at ansiktet fremstår friskt, opplagt og naturlig.

Fillere produseres under ulike merker fra ulike leverandører, hvor de 3 største og mest anerkjente på verdensbasis er  Juvederm, Teosyal og Restylane.

Om du ønsker mer informasjon om disse behandlingene eller vil ha en individuell vurdering av hva som kan være aktuelt for deg, ta gjerne kontakt med meg.

Andre innlegg

Med fokus på øyepartiet!

Med fokus på øyepartiet!

Hvilke muligheter finnes for å bevare øyepartiets spenst og elastisitet så bra som mulig? Området og huden rundt øynene er spesielt utsatt for miljø- og aldersrelaterte forandringer, ettersom huden her er tynnere og mer delikat enn resten av ansiktshuden. Helt opplagt...

Er høyest mulig solfaktor alltid det beste?

Er høyest mulig solfaktor alltid det beste?

Som hudsykepleier hører jeg ofte "Jeg bruker alltid solfaktor 50". Det har etterhvert blitt et stort fokus på å beskytte huden mot solen og skadelig uv- stråling, som vi utsettes for via ulike kilder både ute og inne. Dette er bra, med tanke på hvilke skader vi kan...

Er “botox” farlig?

Er “botox” farlig?

Svaret på dette spørsmålet er nei dersom det settes forsvarlig av kvalifisert helsepersonell med kompetanse på dette, og ja dersom dette ikke er tilfellet. Botulinum toxin Men først en liten begrepsavklaring; Botulinum toxin type A er det korrekte navnet på dette...