Er “botox” farlig?

2 February, 2021

Svaret på dette spørsmålet er nei dersom det settes forsvarlig av kvalifisert helsepersonell med kompetanse på dette, og ja dersom dette ikke er tilfellet.

Botulinum toxin

Men først en liten begrepsavklaring; Botulinum toxin type A er det korrekte navnet på dette stoffet som vel er best kjent som et middel som reduserer/fjerner/forebygger rynker. “Botox” er ett av flere merker med dette toxinet, selv om “Botox” på folkemunne har blitt ensbetydende med rynkereduserende behandling. Toxin betyr giftstoff, og Botulinum toxin som et reseptbelagt legemiddel brukes ved bl.a spasmer, svetteplager, blærebehandling og kronisk migrene. Det fremstilles og raffineres til bruk fra et neurotoksin som produseres av bakterien Clostridium botulinum.

Forutsetninger for trygg behandling

Rynkereduserende behandling med botulinum toxin er på verdensbasis blitt den desidert mest etterspurte kosmetisk indiserte medisinske behandlingen. Det er en rask (ca 15-20 minutter) og effektiv behandling, med få komplikasjoner, forutsatt at behandlingen utføres av autorisert helsepersonell med kompetanse og erfaring innen disse behandlingene. Man skal ha grundige kunnskaper om anatomi, dosering, teknikk, komplikasjonshåndtering og dessuten kunne veilede pasienten i riktig etterbehandling for best mulig resultat. Ettersom botulinum toxin er klassifisert som et legemiddel, skal en lege være involvert i behandlingen, ved at konsultasjon skal skje i forkant, for å avdekke eventuelle kontraindikasjoner og risikofaktorer. Forutsatt at behandlingen skjer etter disse retningslinjene, er botulinum toxin regnet som en trygg og effektiv behandling.

Som behandler får jeg ofte spørsmål om botox er farlig ettersom det er et giftstoff. Til det svarer jeg at dosene som brukes er ufattelig små. Alt handler om riktig dosering, som med alt annet. Paracet, som selges over disk, er farlig i store mengder, det samme er vann om det inntas i altfor store mengder.

Hva betaler jeg egentlig for?

Pris bør ikke være det viktigste kriteriet ved valg av behandler. Kampanjer og rabatter på botulinum toxin faller utenfor loven da det ikke er lov å reklamere for legemidler. Det er også verdt å presisere at det er ikke bare selve virkestoffet som utgjør prisen for en slik behandling. Behandlerens kompetanse gjennom utdanning, oppdatering av kunnskap, komplikasjonsforebygging og håndtering er også en del av behandlingen, hvilket betyr at man også betaler for trygghet og kvalitet. Det er et av de mest potente giftstoffene vi kjenner til, og det skal ikke mer enn 2 kg til av dette stoffet for å ta livet av hele jordens befolkning. Ment som en fun fact, illustrerer det allikevel hvor potent dette stoffet er, og at det kreves kunnskap og behandlingskompetanse.

Om du ønsker mer informasjon om disse behandlingene eller andre kosmetisk -medisinske behandlinger, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjon eller ta kontakt. Jeg legger stor vekt på god og grundig informasjon og veiledning, slik at du skal føle deg trygg og ivaretatt, med best mulig utbytte av behandlingene du eventuelt velger.

Andre innlegg

Med fokus på øyepartiet!

Med fokus på øyepartiet!

Hvilke muligheter finnes for å bevare øyepartiets spenst og elastisitet så bra som mulig? Området og huden rundt øynene er spesielt utsatt for miljø- og aldersrelaterte forandringer, ettersom huden her er tynnere og mer delikat enn resten av ansiktshuden. Helt opplagt...

Er høyest mulig solfaktor alltid det beste?

Er høyest mulig solfaktor alltid det beste?

Som hudsykepleier hører jeg ofte "Jeg bruker alltid solfaktor 50". Det har etterhvert blitt et stort fokus på å beskytte huden mot solen og skadelig uv- stråling, som vi utsettes for via ulike kilder både ute og inne. Dette er bra, med tanke på hvilke skader vi kan...

Inneholder kremen din den viktigste ingrediensen?

Inneholder kremen din den viktigste ingrediensen?

Dersom målet er en sunn og vakker hud i balanse, finnes det nemlig en ingrediens som er viktigere enn alle andre ingredienser, uansett alder og kjønn, nemlig A-vitamin. Hva er A-vitamin? A-vitamin tilhører en gruppe organiske kjemikalier kalt retinoider. A-vitamin...